17 Eylül 2013 Salı

DATÜB Ahıska Türkleri işadamları Forumu Antalya’da başladı

DATÜB Ahıska Türkleri işadamları Forumu Antalya’da başladı14.05.2012 16:04:57



DATÜB Ahıska Türkleri işadamları Forumu Antalya’da başladı
Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB), Dünyanın birçok ülkesinde ticari faaliyetlerini sürdüren Ahıskalı işadamlarını Antalya’daki Ahıska Türkleri İşadamları Forumunda bir araya getirdi.
ANTALYA - Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB), Dünyanın birçok ülkesinde ticari faaliyetlerini sürdüren Ahıskalı işadamlarını Antalya’daki Ahıska Türkleri İşadamları Forumunda bir araya getirdi. Organizesi DATÜB ve YÖRSAD (Yörük Sanayici ve işadamları Derneği) katkılarıyla gerçekleştirilen “Ahıska Türkleri işadamları Forumu” ilk gün çalışmalarına başladı.  Antalya’da Royal Holiday Palace otelde yapılan ilk günkü programa ABD, Azerbaycan, Rusya Federasyonu, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna gibi ülkelerden gelen Ahıskalı iş adamları yanı sıra Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Antalya İl Müdürü Selim Erol, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kenan Yüce, Vergi Denetleme Kurumu Küçük ve Orta Ölçekli Mük. Grup Başkanı Fatih Dağlı, Antalya Serbest Bölge İşletmesi A.Ş. sorumlusu Zeki Gürses, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Uzmanı Selin Şen, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Daire başkanı Serdar Gündoğan ve Ahıska Masası Uzmanı Ahmet Alemdar misafir olarak katıldılar.
Açılışta kısa bir konuşma yapan DATÜB Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Koordinatör Sadyr Eibov “Ahıskalı iş adamlarının toplanmasındaki asıl amaç değişik ülkelerde iş yapan Ahıskalıların bir araya gelerek tanışarak kaynaşmalarını sağlamaktır. Katılımlarından dolayı DATÜB Yönetimi adına teşekkür ediyorum” dedi.
DATÜB’den sonra ikinci konuşmayı yapan YÖRSAD Başkanı Semih Beken “Orta Asya’dan aynı nedenlerden dolayı göç eden Yörükler de Ahıska Türkleri ile aynı kaderi paylaşmış bir millet olarak Antalya’da sizinle birlikte olmaktan ve işbirliği içinde bir faaliyete imza atmaktan mutluluk duyduk. Her iki kuruluşumuz bünyesinde işbirliği içerisinde her türlü ticari faaliyetlerimizi yürütebileceğimizi umut ediyoruz. Bu vesile ile Antalya’da yapılacak her türlü çalışmanıza destek olacağımızı bilmenizi istiyorum” dedi.
Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel “Antalya’da beş bin Ahıska Türkü yaşamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti soydaşlarına her zaman kucak açmıştır.  Ahıska Türklerine hemen ikamet tezkeresi ve ardından vatandaşlık verilmektedir. Her türlü problemlerinin çözümü için elimizden geleni yapmaktayız. Dünyanın birçok ülkesinden gelen Ahıskalı işadamlarını Antalya’da ağırlamaktan memnunluk duymaktayız” dedi.
DATÜB Genel Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan çeşitli ülkelerden gelen Ahıskalı İşadamlarına katılımlarından dolayı ve Başta YÖRSAD olmak üzere Antalya’daki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına DATÜB Ahıska Türkleri İşadamları Formana desteklerine teşekkür etti.
DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov ise konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür ederek Ahıska Türkleri tarihi hakkında kısa bilgilendirme yaptı. “Asıl Amacımız vatanımızı kazanmaktır. Bunun için başlatılan mücadele tüm hızıyla siyasi alanda devam etmektedir. Buradaki asıl amacımız ise ekonomik anlamda örgütlenmektir. Dağınık halde, her birimiz kendi alanımızda ve kendi çapımızda belirli ölçeklerde iş yapmaya çalışıyoruz. Burada asıl amaç ekonomik gücümüzü birleştirerek daha güçlü yarınlara hep birlikte becerikli ve değer verilen toplumların arasında yerimizi almamız gerekir. Bu nedenle burada ilkini gerçekleştirdiğimiz toplantı çok önemlidir. Birbirimizi tanıdıktan ve kaynaştıktan sonra daha fazla iş yaparak güçleneceğimizden eminim” dedi.
 Ahıskalı İş adamlarına Antalya tanıtıldı
Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Kemal Yüce Antalya hakkında kısa bilgiler sunarak ticari boyutu hakkında Ahıskalı İş Adamlarına bilgi sundu.
Daha sonra sırasıyla SGK Antalya İl Müdürü Selim Erol konuşma yaptı. Erol konuşmasında “Sayın Ziyatdin Kassanov’u ilk tanıdığımızda Fransa’da Avrupa Konseyi’ndeki vatana dönüş yolunda vermiş olduğu mücadelesine şahit oldum. İyi ve liderlik vasıflarını taşıyan birini seçmişsiniz. Sayın Kassanov gerçek bir dava adamı olduğunu gördüm. Bu uğurdaki mücadelenizde başarılar diliyorum” dedi. Ardından SGK mevzuatı hakkında bilgi verdi. Ahıska Türkleri’nin Sosyal Güvenlik ve emeklilik hakkında ayrıca katılımcılara bilgi aktararak yöneltilen soruları cevapladı.
Bunun yanında Türkiye’ye gelecek ve yatırım yapacak işverenlerden bölgelere göre yapılacak teşviklerin olduğundan bahsetti. Sigorta primlerinin yüzde 16’sını devletin ödediğini sözlerine ekledi.
Vergi Denetleme Kurumu Küçük ve Orta Ölçekli Mükellef Grup Başkanı Fatih Dağlı Türkiye’deki vergi mevzuatı hakkında bilgi vererek, yabancı yatırımcı statüsündeki olanlar dar mükellef kapsamında değerlendirerek, birçok ülke ile çifte vergilendirmeyi önlemek için anlaşmaların yapıldığı bilgisini verdi. Türkiye’de vergilerin toplamı yüzde 26’ya kadar çıkmaktadır. Bu oran birçok ülkeden daha az olduğunu vurguladı. Ayrıca yabancı yatırımcılar için birçok vergi indirimi ve teşviklerinde mevcut olduğunu sözlerine ekledi.
Antalya Serbest Bölge İşletmesi A.Ş. sorumlusu Zeki Gürses, “Serbest bölge sınırları içerisinde üretilen mallardan vergi alınmıyor. Dışarıdan gelen mallar vergiden muaftır. Serbest bölgede kira fiyatları piyasaya göre oldukça düşüktür. Ayrıca bölgede çalıştırılacak işçilerin SGK primleri teşvik kapsamındadır” dedi.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Uzmanı Selin Şen, Isparta merkezli kurulan şirketin Antalya, Burdur ve Isparta çalışma bölgesidir. Isparta dünyanın en büyük gül yağı üreticisidir. Antalya en büyük gelir kaynağı turizm ve ikinci gelir kaynağı ise tarımdır. İnşaat sektörü, yat turizmi, güneş enerjisi gibi sektörler önem arz etmektedir bilgisini aktardı.
Kaynak: http://www.datub.eu/datub_ahiska_turkleri_isadamlari_forumu_antalya_8217_da_basladi_.htm



türkiyede ahıska türkleri için ikamet tezkeresi almaları için gereken belgeler

türkiyede ahıska türkleri için ikamet tezkeresi almaları için gereken belgeler

1 -İkamet almak isteyenin; 
2- babasının; 
3- (Ahiskadan sürgün edilen) dedesinin; 
doğum belgeleri (metirka). 
4- (Ahiskadan sürgün edilen) dedesinin sürgün belgesi. 
5- ikamet almak isteyen evli ise evlilik cüzdanı (ZAGS) 
6) haniminin da kocasının hazırladığı tüm belgeleri o da hazırlaması gerekir. 
(Yani kendinin; babasının ve (Ahıskadan sürgün edilen) dedesinin doğum belgeleri, (Ahıskadan sürgün edilen) dedesinin sürgün belgesi). 
7) İkamet almak isteyenlerin birer PASAPORT resimli tarafının fotokopisi gerekir.

Ahıska Türkleri Ikamet Tezkeresi Yenileme


Yabancılara Oturma Izni Almak Için Gerekli Evraklar
Yabancılara oturma izni almak için gerekli evraklar
GÜRCİSTAN TÜRKMENİSTAN AZERBAYCAN İRAN SURİYE VB YABANCILARIN TÜRKİYEDE OTURUM İKAMET VE ÇALIŞMA İZNİ İŞLEMLERİ
1 YIL – 2 YIL VE SONRASINDA SÜRESİZ OLARAK ÇALIŞMA VE İKAMET OTURUM İZNİ
YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ VE İKAMET TEZKERESİ (OTURUM İZNİ) İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR VE EVRAKLAR
Yabancıların çalışma izni işlemleri için gerekli belgeler nelerdir
Çalışma Bakanlığı’na Türkiyeden başvuru yapabilmek için en az 6 aylık ikamet tezkeresi (oturma izni) ön şarttır;
Not: 6 aylık ikamet tezkeresi alamayan yabancılar Çalışma Bakanlığı çalışma izni için kendi ülkelerindeki Türk Konsolosluklarına başvuru yapmaları gerekir
6 AYLIK İKAMET TEZKERESİ ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
1. Pasaport tercümeli sureti
2. Türkiyede ikamet edeceği adres bilgisi 6 aylık Otel rezervasyonu, noter onaylı kira konturatosu veya Türk vatandaşı yanında kalacak ise konaklama barınmasının karşılayacağı kişinin noterden taahhütname vermesi gerekir
3. Türkiyede kalacağı 6 ay süresince asgari geçimini sağlayacağının belgeleyeceği 3000 $ döviz bozdurma belgesi
4. 4 adet vesikalık fotoğraf
YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ SEKTÖRLER İŞ KOLLARI
BAKICI VE EV HİZMETLİSİ ÇALIŞMA İZNİ
TURİZM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMA İZNİ
İHRACAT İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMA İZNİ
DENİZCİLİK MADEN İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMA İZNİ
EĞİTİM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMA İZNİ
NAKLİYE VE LOJİSTİK HİZMETİNDE ÇALIŞMA İZNİ
ÇEŞİTLİ HİZMETLER SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMA İZNİ
YABANCI ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR
1- Türkiyede yabancıların Çalışma Bakanlığına müracaatlarında en az 6 aylık ikamet tezkerelerinin olması
2- İkamet tezkeresi alamayıp Kendi ülkelerinden başvuru yapacak olan yabancı uyrukluların Türkiye de kaldıkları süre içinde Pasaport vize ihlali yapmamaları gerekir. Türkiyeden vize tarihleri geçtiğinde yurtdışına zamanında çıkmaları gerekir ve vize ihlali varsa ise cezasını yatırmaları gerekir
3- Yurt dışından başvuru yapıldığında ise Çalışma Bakanlığına 10 gün süresinde evraklar teslim edilmelidir
YABANCI ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
– Son yıla ait, vergi dairesince onaylı bilanço ve kar/zarar tablosu,
- Kuruluş yabancı sermayeli ise, kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin aslı veya kuruluşça onaylı örneği,
- Yabancılar çalışma izni kapsamında yabancı uyruklu öğretmen istihdam edecek Özel Öğretim Kurumları için; Kurum Ruhsatı ve Milli Eğitim Bakanlığı onay yazısı suretleri,
– Kamu kurum ve kuruluşlarınca uluslararası ihale açılmış projeleri yapma hakkı kazanmış kuruluşların (konsorsiyumlar dahil) ilgili kurum ve kuruluştan alacakları işi yüklendiklerini tevsik eden belge,
- Mühendislik, mimarlık, müteahhitlik ve danışmanlık hizmetleri kapsamında yabancı uzman istihdam edecek tüzel kişiliklerde, aynı meslekte Türk mühendis/mimar/şehir plancısı istihdam edildiğini ispata dair ücret bordrosu ve yabancı ile yapılan sözleşme örneği.
4- Şirketin yabancı ortaklarına çalışma izni başvurusu halinde şirket ortağının hisse oranı, şirket ödenmiş sermayesinin, şirket cirosunun ve istihdam gücünün yeterli olması gerekir.
5- Şirketlerin dikkat edecekleri hususlar Şirketin neden yabancı personel çalıştırmak istediğinin makul ölçülerde izah edilebilir olması,
6- İhracat departmanlarında çalıştırılacak yabancılar için Şirketin yurt dışı ihracatının yeterli düzeyde olması
7- Turizm sektöründe otel vb tesislerin yeterli derecede yerli istihdam sağlamış olması ve Turizm İşletme Belgesinin olması
8- Evinde yabancı hizmetli çalıştırılacak olacak Ailenin yeterli gelir düzeyinde olması eş çocuk aile bütünlüğünün olması neden yabancı hizmetli çalıştırılacağının mantıklı gerekçesi olmalı
Yabancı çalışma izni işlemlerinde başvuruya ek belgeler
- Yabancı, ortak temsilcisi ya da kilit personel ise, durumunu kanıtlayan yetkili makamlardan onaylı işverenince verilen belge,
- Vatandaşlık Kimlik Belgesi örneği,
- Türk vatandaşı bir kişi ile evli olan yabancılar için, vukuatlı nüfus kayıt örneği,
- Türk vatandaşı bir kişi ile evli olan yabancılar için noter onaylı evlenme cüzdanı sureti,
- Türk soylu olduğuna ilişkin belge,
- Mesleki eğitim diploma ve sertifika örnekleri,
- Bonservis, referans mektubu, görevlendirme yazısı, kabul yazısı gibi diğer belgeler.
YABANCILARIN ÇALIŞMA VE İKAMET İZNİ DANIŞMANLIK
Ankara Kurumsal Danışmanlık olarak 1987 yılından beridir İstanbul, Ankara ve İzmir ofislerimiz ile yabancıların çalışma izni ve ikamet tezkeresi (oturma izni) işlemlerinde dosya hazırlama ve ilgili kurumlarda işlemlerin takibi danışmanlık hizmetleri vermekteyiz
Saygılarımızla

.
.
.
.

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı mevzuatları Yabancıya çalışma izni işlemlerinde gerekli belgeler yabancının oturma izni almadan çalışma izni alması halleri Yabancıların türkiyede çalışması için uygulamadaki mevzuatlar Yabancıların şirket kurması kanunen sorumlulukları yabancıların türkeyede çalışma için gerekli izin belgesi şartları Yabancıların çalışma izni işlemlerinde gerekli evraklar asıl veya noter onaylı olmalıdır Yabancıların çalışma izinleri hakkında kanun uygulamaları Yabancıların çalışma izinleri tebliğ içerikleri Yabancıların çalışma izni belgeleri nelerdir Yabancılara Türkiyede çalışma izni koşulları yabancılar şubesi ikamet tezkeresi işlemleri Yabancılar kanunu tebliğler yabancılar çalışma izni mevzuatı içerikleri




ahıska türkleri ikamet tezkeresi yenileme

Ahıskalılar Vakfı’nın kuruluşu

5 Haziran 1997 tarihinde Ahıskalılar Vakfı kuruldu. Kuruluşunda başta; İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Enver Ören olmak üzere, insani yardımı ile İhlas Holding Başdanışmanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, İhlas Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Av. Mehmet Okyay, Türkiye Gazetesi Muhabiri Mehmet Oğuz, Uluslararası Ahıskalı Türkler Federasyonu Genel Başkanı Maksut İzzet, Uluslararası Ahıskalı Türkler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Murtaza İzzetoğlu, Uluslararası Ahıskalı Türkler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Ukrayna Ahıska Türkleri Anadolu Cemiyeti Başkanı Muhammet İzzetoğlu, İzmir Ahıska Türkleri Temsilcisi İbrahim Mehrali, Ahıskalı Türkler Mustafa İzzetoğlu, Ahmet İzzetoğlu, Av. İbrahim Gazigil, Recep Ercüment Konukman, Tamer Ekinci, Selami Turan, İlham Ensaroğlu, İlham Habiboğlu, Balabek Feyzullayev ve 1990 yılından itibaren Türkiye’ye göç etmiş ve İstanbul’da yaşayan Ahıska Türklerinin Temsilcilerinin payı vardır.
Ahıska Türklerinin Temsilcileri tarafından daha önce, Ahıska Türkleri Vakfı’nın Kurucular Heyeti Başkanlığı’na seçilen Muhammet İzzetoğlu kuruluşunda yaptığı ilk konuşmada, kendisinin henüz Türk Vatandaşı olmadığından dolayı, Ahıska Türkleri Vakfı’nın Kurucular Heyeti Başkanlığı görevine, Uluslararası Ahıskalı Türkler Federasyonu Genel Başkanı Maksut İzzet’in de teklif ettiği, Türk vatandaşı olan Türkiye Gazetesi Muhabiri Mehmet Oğuz’un seçilmesini teklif etti. Daha sonra bir konuşma yapan İhlas Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Av. Mehmet Okyay da, hukuken, Türk vatandaşı olan kişinin seçilmesinin doğru olacağını söyledi.
O dönemde İhlas Holding Başdanışmanı olan Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ise yaptığı konuşmasında, Ahıska Türklerinin problemlerinin çözüme kavuşturulması için Türkiye’de ve İstanbul’da vakıf ve derneklerin kurulmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Daha sonra, Vakıf Kurucuları bir hatıra fotoğrafı çektirdiler. İstanbul’da 5 Haziran 1997 tarihinde kurulan Ahıska Türkleri Vakfı’nın adı daha sonra, Ahıskalılar Vakfı olarak değiştirildi. 1997-2000 yılları arasında Ahıska Türkleri Vakfı için gereken tüm dosya ve tanıtım kartları hazırlandı.
Ahıskalılar Vakfı’nın yaptığı faaliyetlerden bazıları: Türkiye’deki, Bağımsız Devletler Topluluğu’na bağlı, Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve diğer dünya ülkelerindeki Ahıskalı Türklerin kurdukları federasyon ve dernek yetkilileri ile görüşmeler yapılması... 05.06.1997-26.08.2000 tarihleri arasında, İstanbul’da ikamet eden 923 Ahıska Türkü’nün, yani 324 Ahıskalı Türk ailesinin ilgili makamlarda ikamet, çalışma izni, diploma denkliği, sağlık, eğitim, iş, konut, vatandaşlık ve diğer problemlerinin çözümü ve insani yardım yapılması için gece ve gündüz demeden çalışılmasıdır.
BDT ülkelerinden İstanbul’a 25.06.2000 tarihine kadar göç eden Ahıska Türkleri hakkındaki rapor şu şekildedir:
1. Ahıskalılar Vakfı’na üye olan Ahıska Türklerinin sayısı: 923.
2. Toplam Ahıskalı Türk aile sayısı: 324.
3. Yalnız Ahıskalı Türk ailelerin sayısı: 73.
4. Yetim Ahıskalı Türk çocukların sayısı: 30.
5. Emekli ve yaşlı Ahıskalı Türk sayısı: 42.
6. Gürcistan doğumlu Ahıskalı Türk sayısı: 38.
7. İstanbul’da İlk okul-liselerde okuyan Ahıskalı Türk çocukların sayısı: 348.
8. İstanbul’daki Üniversiteler’de okuyan Ahıskalı Türk öğrenci sayısı: 62.
9. Türkiye’deki Üniversiteler’de okuyan Ahıskalı Türk öğrenci sayısı: 441.
10. İstanbul’da Türk Vatandaşlığı’na kabul edilen Ahıskalı Türk sayısı: 24.
11. İkamet tezkeresi alanlar: 839.
12. Türk Vatandaşlığı’na müracaat edenler: 408.
13. 01.04.2000 tarihinden sonra gelen ve ikamet tezkeresi olmayanlar: 84.
14. Türkiye’ye göç eden Ahıska Türklerinin sayısı: 24.000.
15. BDT ve dünya ülkelerindeki Ahıska Türklerinin sayısı. 368.000. 
M.Necati Özfatura 
necati.ozfatura@tg.com.tr
17.11.2006

Ahıska Türkleri için yasa teklifi

AK Parti Bursa Milletvekili Emin Tutan, çifte vatandaşlık talebinde bulunan Ahıska Türkleri'nden, bu talebi yerine getirilinceye kadar çalışma izni aranmaması için yasa teklifi hazırladı. 

TBMM Başkanlığına sunulan teklif, Ahıska Türkleri'nin Türkiye'ye Kabulü ve İskanına Dair Kanunda değişiklik yapılmasını içeriyor. Buna göre, çifte vatandaşlık statüsü sağlanıncaya kadar ikamet tezkeresi düzenlenen Ahıska Türkleri için Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkındaki Kanunda öngörülen çalışma izni aranmayacak. 

Kanun kapsamında olup 1 Haziran 2008 tarihinden önce ikametgah tezkeresi düzenlenenlerden; düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde çifte vatandaşlık başvurusunda bulunanların başvuruları kabul edilerek, milli güvenlik ve devletin dış politikası bakımından sakıncası görülmeyenlerin çifte vatandaşlık talepleri, talep tarihinden itibaren 3 ay içinde sonuçlandırılacak. Talepleri uygun görülenler, Muş ilinde iskan edilecek. 

Teklifin gerekçesinde, ''Çifte vatandaşlık talebinde bulunan Ahıskalı soydaşlarımızın taleplerinin en kısa zamanda sonuçlandırılması ve bu süreçte çalışma izninin aranmaması suretiyle çalışabilmelerinin kolaylaştırılması amaçlanmaktadır'' denildi.

AHISKA TÜRKLERİ İLE İLGİLİ KANUN TEKLİFİ

MHP KOCAELİ MİLLETVEKİLİ LÜTFÜ TÜRKKAN’DAN AHISKA TÜRKLERİ İLE İLGİLİ KANUN TEKLİFİ

Ahıska Türkleri’ne 2009 yılında çıkarılan bir kanunla vatandaşlık hakkı tanınmış, birçok Ahıska Türkü bu sayede Türk vatandaşı olmuştu. Ancak o dönemde ilgili maddenin yayımından geç haberdar olan ve verilen sürede istenilen belgeleri temin edemeyen binlerce Ahıska Türk’ü bu uygulamadan yararlanamamış ve Türk vatandaşı olamamıştı. İşte Ahıska Türkleri’nin mağduriyetini dikkate alan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan TBMM’ye bir kanun teklifi sundu. 
Kanun teklifinin gerekçesinde Eski Sovyetler Birliği’nde Türk olarak anılan tek topluluğun Ahıska Türkleri olduğunu belirten Türkkan, 1944 yılında Sovyet Yönetimi tarafından sürgüne gönderilen ancak ardından yurduna dönemeyen tek toplululuğun da yine Ahıska Türkleri olduğunu vurguladı. Gerekçesinde 2009 yılında çıkarılan kanunu örnek gösteren Türkkan, bu kanunla birçok Ahıska Türk’ünün Türk vatandaşlığına alınarak çifte vatandaşlık statüsü kazandırıldığını ifade etti.
BİNLERCE AHISKA TÜRKÜ UYGULAMADAN YARARLANAMADI
Ancak ilgili maddenin yayımından geç haberdar olan ve verilen sürede        istenilen belgeleri temin edemeyen binlerce Ahıska Türk’ünün bu uygulamadan yararlanamadığını ve Türk vatandaşı olamadığını ifade eden Türkkan “Türk vatandaşı olamayan Ahıska Türkleri’nin mağduriyetlerinin önlenmesi için ilgili kanun maddesinde yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir.” dedi ve hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na gönderdi. 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

2/7/1992 tarihli ve 3835 sayılı Ahıska Türkleri’nin Türkiye’ye Kabulü ve İskanı’na Dair Kanun’da değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifim gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 



                                                                                          Lütfü TÜRKKAN
                             Kocaeli Milletvekili  
 GENEL GEREKÇE
     Eski Sovyetler Birliği’nde Türk olarak anılan tek topluluk Ahıska Türkleri’dir.1944 yılında Sovyet Yönetimi tarafından sürgüne gönderilen ancak ardından yurduna dönemeyen tek topluluk da yine Ahıska Türkleri’dir. Ahıska Türkleri’ne Türkiye sahip çıkmış, 02.07.1992 tarihli ve 3835 sayılı Kanun’la Ahıska Türkleri Türkiye’de iskan edilmiştir. 3835 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesine göre gerek Türkiye’de, gerekse Türkiye dışında, halen bulundukları yeni devletlerde kalacak Ahıska Türkleri’nden Bakanlar Kurulu’nca tespit edileceklere çifte vatandaşlık tanınacağı hükme bağlanmıştır. ‘’Ahıska Türkleri’nin Türkiye’ye Kabulü ve İskanına Dair’’ 3835 SAYILI KANUN’da Geçici  Madde  1 - (Ek madde: 18/02/2009 -  5838 S.K./19. Mad) ile yapılan değişiklik ile 01/01/2009 tarihinden önce ikamet tezkeresi almak suretiyle Türkiye’de ikamet eden Ahıska Türklerine bu maddenin yürürlüğünden itibaren 3 ay içinde müracaat etmeleri halinde; milli güvenlik açısından  sakıncası olmamak şartıyla,  11/02/1964 tarihli ve 403 sayılı Türk  Vatandaşlığı  Kanunu ve diğer ilgili mevzuatta  öngörülen şartlar  aranmaksızın, başvuru  tarihinden  itibaren 6 ay  içinde Türk vatandaşlığına alınarak çifte vatandaşlık statüsü sağlanmıştır.  
Bu kanun maddesi kapsamında birçok Ahıska Türk’ü Türk vatandaşlığına alınarak çifte vatandaşlık statüsü kazandırılmıştır.   
  Ancak ilgili maddenin yayımından geç haberdar olan ve verilen sürede        istenilen belgeleri temin edemeyen binlerce Ahıska Türk’ü bu uygulamadan yararlanamamış ve Türk vatandaşı olamamıştır. Türk vatandaşı olamayan Ahıska Türkleri’nin mağduriyetlerinin önlenmesi için ilgili kanun maddesinde yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir.  
MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Bu madde ile daha önceki düzenlemeden yararlanamayan ve Türk vatandaşı olamayan Ahıska Türkleri’nin mağduriyetleri giderilmiş olacaktır.
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.
AHISKA TÜRKLERİNİN TÜRKİYE’YE KABULÜ VE İSKÂNINA DAİR KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 2/7/1992 tarihli ve 3835 sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye’ye Kabulü ve İskanına Dair Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. 
“GEÇİCİ MADDE 2- 1/1/2009 tarihinden önce ikamet tezkeresi almak suretiyle Türkiye’de ikamet eden, geçici 1'inci maddede yer alan şartları taşımalarına rağmen verilen sürede başvuru yapamayan ve 1/1/2009 tarihinden sonra ikamet tezkeresi almak suretiyle Türkiye’de ikamet eden Ahıska Türkleri'ne bu maddenin yürürlüğünden itibaren başvurmaları halinde 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ve diğer ilgili mevzuatta öngörülen şartlar aranmaksızın başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde Türk vatandaşlığına alınarak çifte vatandaşlık statüsü sağlanır. Çifte vatandaşlık statüsü sağlananlar, Bakanlar Kurulu'nca belirlenen yerlerde iskân edilirler.” 
MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. 

3835 sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye’ye Kabulü ve İskanına Dair Kanuna 28/02/2009 tarih ve 5838 sayılı Kanunun 19. maddesi ile eklenen Geçici 1’nci maddenin uygulanmasına ilişkin iş ve işlemler aşağıda belirtilen şekilde yürütülecektir.


T.C
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü



Sayı  :B050NÜV00700002-010-06/081690 04/03/2009
Konu: 5838 sayılı Kanuna göre Ahıska 
           Türklerinin Vatandaşlık Başvuruları



..................... VALİLİĞİNE

GENELGE
2009/3 (NVİ)
2009/25 (SGB)



          3835 sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye’ye Kabulü ve İskanına Dair Kanuna 28/02/2009 tarih ve 5838 sayılı Kanunun 19. maddesi ile eklenen Geçici 1’nci maddenin uygulanmasına ilişkin iş ve işlemler aşağıda belirtilen şekilde yürütülecektir.

          A- Müracaat usulü

       1- Müracaat makamı yabancının ikamet ettiği İl Valiliği (İl Nüfus ve   Vatandaşlık Müdürlüğü) dir.
         2- 5838 sayılı Kanun 28/02/2009 tarihinde yayımlandığından, Kanunda öngörülen başvuru süresi 28/05/2009 tarihinde sona erer.
         3- 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununa göre daha önce yapılmış ve halen işlem gören vatandaşlık müracaatları için yeni bir başvuru istenmez,
         4- 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununa göre daha önce reddedilmiş müracaatlar için yeniden başvuru yapılır.

         B- Başvuru için aranan şartlar

         1- Ahıska Türk’ü olmak,
    2- Kendi milli kanununa göre, vatansız ise Türk Medeni Kanununa  göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,
    3- 1/1/2009 tarihinden önce ikamet tezkeresi almış olmak ve ikamet tezkeresi almış olduğu  tarihten itibaren Türkiye’de yaşamak,
         4- Müracaat tarihi itibariyle geçerli ikamet tezkeresi sahibi olmak.

         C- Başvuru için gerekli belgeler

         1- İsteği belirtir form dilekçe,
         2- Hangi devlet vatandaşı olduğunu gösterir pasaport veya benzeri  belge, 
         3- Vatansız ise hangi tarihte ve ne sebeple vatansız kaldığını gösterir belge,
         4- Medeni hal belgesi, evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi,









         5- Evli ise eş ve çocuklarının aile bağını gösteren aile nüfus kayıt örneği veya benzeri belge,
         6- 18 yaşından küçük çocuklar için doğum belgesi veya benzeri belge,
         7-  Müracaat tarihi itibariyle geçerli ikamet tezkeresi.

           D- İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünce yapılacak işlemler

         1- Yapılan müracaat üzerine başvuru için aranan şartların bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Aranan şartları taşımayan müracaatlar kabul edilmez.
         2- Başvuru için aranan şartlara sahip olup, gerekli belgeleri eksik olan müracaatlar kabul edilerek,  eksik belgeler üç ay içinde tamamlandıktan sonra işleme konur.
         3- Başvuru için aranan şartları taşıdığı ve başvuru için gerekli belgelerin bulunduğu anlaşılan müracaat dosyası güvenlik tahkikatı için  İl Emniyet Müdürlüğüne gönderilir.

         E- İl Emniyet Müdürlüğünce yapılacak işlemler

          İl Emniyet Müdürlüğünce Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancının;
          a) Milli güvenlik bakımından Türk vatandaşlığını kazanmasında engel teşkil edecek bir halinin bulunup bulunmadığı,
          b) Hangi tarihte Türkiye’ye geldiği, ikamet tezkeresinin hangi amaçla verildiği,  bu süre içinde yurt dışına giriş, çıkış yapıp yapmadığı, yapmış ise tarihleri ve süresi,
          c) Varsa ilgilinin Ahıska Türk’ü olup olmadığına dair tespite yarayacak bilgi ve belgeler de eklenmek suretiyle dosya 30 gün içinde İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne gönderilir.

           F- Komisyon tarafından yapılacak işlemler ve uygulanacak esaslar

          Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı, başvuru için aranan şartları taşıyıp taşımadığı ile geldiği bölge dikkate alınarak Türk kültürüne yakınlığı, örf ve adet gibi hususlar göz önünde bulundurularak Ahıska Türk’ü olduğunun tespitine yönelik  mülakata tabi tutulur. 
          Ahıska Türk’ü olup olmadığına yönelik mülakat sonucunda oluşan kanaat Vatandaşlık Başvuru İnceleme Mülakat Formuna açık bir şekilde yazılır. 
          Tamamlanan dosya  İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünce karar alınmak üzere Bakanlığa gönderilir.

          H- Karar 

          1- Bakanlıkça yapılan inceleme sonucunda varsa eksik olan bilgi ve belgeler tamamlanır.
          2- Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen kişinin vatandaşlığımızı kazanmasında milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir halinin bulunup bulunmadığının tespiti için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığından arşiv araştırması istenir.











          3- İlgili kurumlarca yapılan güvenlik araştırması sonucu 28.11.1995 tarihinde uygulamaya konulan “403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu Uyarınca Yabancıların Türk Vatandaşlığına Alınmalarında Sakıncalı Deyiminin Kapsamına İlişkin Uygulama Protokolü” gereğince, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne açık bir şekilde bildirilir.
          4- Aranan şartları taşıdığı anlaşılanlar Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığını kazanırlar.
          5- Aranan şartları taşımayanların talepleri Bakanlıkça reddedilir.

          Bilgilerinizi ve gereğinin yukarıda belirtilen usul ve esaslara göre yürütülmesini arz ve rica ederim.

  Osman GÜNEŞ
         Bakan a.
           Vali 
                                                                                                    Müsteşar







EKLER:
1-Başvuru Formu
2-Değerlendirme Mülakat Formu




DAĞITIM:
Gereği:                                                Bilgi:
81 İl Valiliği          Dışişleri Bakanlığı
Emniyet Genel Müdürlüğü                                      Bayındırlık ve İskan Bakanlığı
M.İ.T Müsteşarlığı              Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
                      
       




















...............................................VALİLİĞİNE

3835 Sayılı Kanunun Geçici 1. Maddesi Uyarınca Göçmen olarak Türk Vatandaşlığına alınmak istiyorum. Durumumun incelenerek gereğinin yapılmasını arz ederim.
TÜRK VATANDAŞLIĞINA ALINMAK İSTEYEN KİŞİNİN
Yabancılara Mahsus Kimlik No
1-Adı 2-Soyadı
3-Türkçe Adı 4-Türkçe Soyadı
5-Baba Adı 6-Ana Adı
7-Doğum Yeri 8-Doğum Tarihi
9-Medeni Hali 10-Cinsiyeti
11-Uyruğu 12-Mesleği
13-Dini 14-Soyu
15-Türkiye’ ye Geldiği Tarih 16- İkamet Tezkeresinin Tarih ve No
EVLİ İSE EŞİNE AİT DOLDURULACAK BİLGİLER
18-Yabancılara Mahsus Kimlik No
19-Adı 20-Soyadı 21-Kızlık Soyadı
22-Baba Adı 23-Ana Adı
24-Doğum Yeri 25-Doğum Tarihi 26-Uyruğu
27- KENDİSİ İLE BİRLİKTE ALINMASINI İSTEDİĞİ REŞİT OLMAYAN ÇOCUKLURINA AİT DOLDURULACAK BİLGİLER
Yabancılara Mahsus Kimlik No
Adı
Soyadı
Baba Adı
Ana Adı
Doğum Yeri
Doğum Tarihi
Uyruğu
Cinsiyeti
İkamet Adresi

Tel
   
                                                                                              
......./......./20
           Yukardaki bilgilerin tarafıma ait olduğunu taahhüt ederim.

Adı  -  Soyadı
     İmza







AHISKA TÜRKÜ DEĞERLENDİRME MÜLAKAT FORMU

TÜRK VATANDAŞLIĞINA ALINMAK İSTEYEN KİŞİNİN
Yabancılara Mahsus Kimlik No
1-Adı 2-Soyadı
3-Doğum Yeri 4-Doğum Tarihi
5-Medeni Hali 6-Cinsiyeti
7-Uyruğu 8-Mesleği
EVLİ İSE TÜRK VATANDAŞLIĞINA ALINMAK İSTEYEN EŞİNİN
Yabancılara Mahsus Kimlik No

1-Adı 2-Soyadı
3-Doğum Yeri 4-Doğum Tarihi
KENDİSİ İLE BİRLİKTE TÜRK VATANDAŞLIĞINA ALINMASI İSTENEN REŞİT OLAN ÇOCUKLARININ

Yabancılara Mahsus Kimlik No
Adı
Soyadı
Baba Adı
Ana Adı
Komisyon aşağıdaki hususları gözönünde bulundurarak kanaatını belirler.
1- Kişilerin geldikleri bölge itibariyle Ahıska Türklerinin yoğun olarak yaşayıp yaşamadığı,
2- Konuşma dilleri, 
3- Türk kültür örf ve adetlerine uyum,
4- İl Emniyet Müdürlüğünce verilen İkamet Teskeresinin veriliş amacı,
5- Ahıska Türklerinin gelenek ve görenekleri hakkında ne bildikleri(düğün,ölüm,sünnet,doğum,milli ve dini bayramlar)

Mülakat Tarihi:
KANAAT      :

                       Mülakat neticesi ...................................................................................’ın  ve ailesinin geldiği bölge, Türkçe konuşma yeteneği, Türk Kültür ve değerlerine uyum açılılarından Ahıska Türkü olduğuna komisyonumuzca kanaat hasıl olmuş ve Türk vatandaşlığına alınması komisyonumuzca kararlaştırılmıştır.
















BAŞBAKANA MEK

08.06.2012

BAŞBAKANA MEK
Sayın Başbakanım:14 Kasım 1944’te vatanımız Ahıska’dan Türk ve Müslüman suçlaması ile Stalin tarafından Orta Asya ve Sibirya’ya sürüldük. .Yaşadıklarımız bir insanlık ayıbı ve faciası. 1989 Yılında Özbekistan’da Ahıska Türklerine yapılan 2cı bir sürgünden sonra hayatimiz daha büyük bir drama dönüştü. Şu anda 500.000’e yakın Ahıskalı dünyanın 3 kıtası ve 10 devletine dağılmış halde yaşıyorlar, hayatta kalma mücadelesi vermektedirler.
Bizler DATÜB (Dünya Ahıska Türkleri Birliği) olarak temsil ettiğimiz halkımız adına haklarımızın geri verilmesini talep ediyoruz. Son 100 yılda Ahıska Türklerinin yaşadığı Sürgün ve insanlık dramını sona erdirmek için, Anavatanımız Türkiye Devleti, 1992 Tarihinde T.B.M.M’de 3835 sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye’ye göç ve iskanına dair kanunu kabul etti. Bu kanunun 1. maddesini esas alarak son 20 yılda 50.000’e yakın Ahıskalı Türkiye’ye iskansız göç ederek muhtelif  il ve ilçelerine yerleştiler. Öz vatanımızda Türkiyde ummadığımız sorunlarla karşı karşıya kaldık. Problemlerin çözülmesi için Ahıskalı Sivil Toplum Kuruluşları tarafından verilen mücadelelere rağmen kalıcı bir çözüm bulunamamıştır. Diğer taraftan sorunlarımızın çözülmemesinin sebebi de konu hakkında siz sayın Başbakanımız ve yüce Meclisimize daha ayrıntılı olarak bilgilendirme eksikliğinden kaynaklandığını düşünmekteyiz.
TÜRKİYE İLE İLGİLİ ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARIMIZ;
1 - İkamet Tezkeresi: Yabancılar için Türkiye de oturma hakkı tanıyan bir belge. Ahıska Türkleri’nin böyle bir belge almaları için 100 yıldan beri bize zulüm etmiş, soykırıma uğratmış eski Sovyet ülkelerinden belge getirmemiz istenmektedir, bu belgeleri ala bilmemiz için ilgili ülkenin konsolosluğundan apostile edilmiş mühürlü belgeleri kişi başı 500 ile 1000 $ arası bir masraf  karşılığında alabiliyorsunuz, aksi takdirde bu belgeleri almamız imkansız hale geliyor. Halbuki Ahıska Türküne ikamet teskeresi ilk geldiği anda Valiliklerde bilir kişiler tarafından komisyon oluşturularak mülakat sonrası soy tespiti yapılabilir ve ikamet teskeresi verilir. Bizler bu uygulama sonucunda ikamet teskeresi almayı hak etmiş bir Türk toplumuyuz.
2 - Çalışma İzni: Bizlere verilen ikamet teskerelerine “Bu teskere çalışma hakkı vermez” diye kırmızı bir mühür basılıyor. Sanki biz kendi vatanımıza değil de, başka bir ülkeye para kazanmak için gelmiş yabancı bir insan muamelesi yapılıyor. Ahıskalı aileler Türkiye de çalışamadıkları için maddi ve manevi açıdan psikolojik baskı altın da kalıyorlar ve yoksul durumuna düşüyorlar. Yeni SGK kanununa göre 1 sene Türkiye’de ikamet tezkeresi hakketmiş yabancılara uygulanan yasaya göre SGK’dan yararlanmaları için her ay 18 yaş üstü kişi başı 214 TL para yatırmaları istenmektedir.4 kişilik bir aile ikamet tezkeresinde çalışma izni olmadığı taktirde 856 TL parayı nasıl kazanacak ve nasıl yatıracak .Halbuki çalışma hakkı tanınmış olsa insanlarımız kimseye muhtaç olmadan ailesinin geçimini sağlayabilir ve ülkemize,de yararlı olabilirler.
3 - Vatandaşlık Haklarımız: Yeni vatandaşlık kanununa göre bir yabancının Türkiye de vatandaş olabilmesi için çalışma izni olmadan aralıksız Türkiye de 5 yıl oturma şartı getiriliyor. 5 sene çalışmadan nasıl yaşayabilirler. Halbuki 5-6 sene öncesinde Türkiye de
bir Türk soylunun 2 sene ikamet ettikten sonra T.C. Vatandaşlığına müracaat etme hakkı var iken, neden böyle bir zorluklar çıkarıldığını anlamış değiliz. Bizler T.B.M.M’nin 3835 Sayılı kanuna göre iskansız göç etmiş aileleriz, bu kanundan doğan hakkımız ise en geç 6 ay içinde T.C. vatandaşı olmamız gerekmiyor mu?
4 - Emeklilik Hakkımız: Bütün dünyada, belli bir süre çalışmış insanlara Vatandaş olduğu ülkenin Anayasa haklarının öngördüğü emeklilik hakkı tanınıyor ve belli bir miktar maaş bağlanıyor. Türkiye de ise Eski Sovyet ülkelerinde 25-30 yıl çalıştığına dair ellerinde noter onaylı çalışma belgeleri olmasına rağmen Türk Vatandaşlığına geçmiş Ahıska Türklerine böyle bir hak tanınmıyor. Eski Sovyet ülkelerinde yaşamış 1990 yıllarından sonra Ana Vatanlarına göç etmiş Alman, Rum, Yahudi ve Diğerlerinin ellerindeki çalışma belgelerini esas alarak, soydaşım diye bu insanlara emeklilik hakkı tanınmışken, Ahıska Türklerinin Anavatanı sayılan Türkiye de 65 yaşını geçmiş yaşlılarımıza bu hakkın tanınmasını istiyoruz.
5- Borçlanma Yolu İle Emeklilik Hakkımız: Ahıskalılar eski Sovyetler Birliği’nden bulundukları ülkelerden 15-20 yıl çalışmış ama yaşdan dolayı emekli olamamış. 45-55 yaşlarında insanlarımız Türkiye’de emekli olamıyor. Bizler bu konuda “Balkanlardan gelen soydaşlarımıza tanınan borçlanma yolu ile emekli haklarının bizlerde tanınmasını istiyoruz.Konu ile ilgili binlerce dilekçelerimizi T.B.M.M’ye gönderdik, yasa tasarınsın kabul edilmesinde yardımcı olmanızı saygılarımızla arz ederiz.
Bu yasama döneminde Ahıska Türklerinin yukarıda ifade ettiğimiz sorunları meclis gündemine getireceğiniz inancındayız. T.B.M.M’nin 3835 Sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye’ye kabulü ve iskanına dair kanun tekrar meclis gündemine getirilmesini ve iskansız göç etmiş ailelerin sorunlarının bu kanuna göre çözümlenmesinde yardımcı olmanızı saygılarımızla arz ederiz.
Türkiye’de yaşayan Ahıska Türkleri adına
GÜRCİSTAN VE KIRGIZİSTAN İLE İLGİLİ TALEPLERİMİZ  
Gürcistan Devletinin 1999’da Avrupa Konseyine taahhüt ettiklerini yerine getirmesini talep ediyoruz.
Gürcistan devletinin Ahıska’ya dönenlere ve dönmek isteyenlere uyguladığı ayrımcı ve hukuk dışı uygulamalara son vermelidir.
Halkımızın geri dönüş için Gürcistan makamlarına yaptığı başvuruların bir an önce sonuçlanmasını talep ediyoruz.
Geri dönüş için gerekli koşulların hazırlanmasını, konut ihtiyacı,(acil olarak ikibin kişilik) eğitim, sağlık gibi konularda gereken yardımın uygar dünya tarafından yapılmasını talep ediyoruz. Biz haksız olarak yurdumuzdan sürgün edilmeseydik bunların hiç birine gerek kalmayacaktı.
Bizim için güncel en önemli sorun Kırgızistan’da yaşayan 18.000 kişinin içinde bulunduğu zor durumdur. Bu nüfusun topluca Gürcistan’da Ahıska bölgesine yerleşmesine izin verilmesini talep ediyoruz. Bu kitle aynı ülkede yaşadıkları için yeni duruma daha kolay adapte olabileceklerine dikkatleri çekmek istiyoruz.
Sonuç olarak; biz haksız olarak 66yıl önce sürüldüğümüz Vatanımız Ahıska’ya dönmek için bütün insanlıktan bize ilgi göstermesini ve yardım etmesini bekliyoruz.bilgilerinize saygılarımla arz ederim…..
DATÜB Genel Başkanı
Ziyatdin İSMİHANOĞLU KASSANOV

vatandaşlık işlemleri - VATANDAŞLIK İŞLEMLERİ ahıska türkleri

18.02.2009 tarihinde kabul edilen 2/7/1992 tarihli ve 3835 sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye’ye Kabulü ve İskanına Dair Kanunun 19. maddesi ile eklenen Geçici 1. madde, Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah GÜL tarafından onaylanmış ve 28 Şubat 2009 Cumartesi günü 27155 sayısı ile Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Dolayısıyla 01.01.2009 tarihinden önce ikamet tezkeresi alanlar 
28 Mayıs 2009 
tarihine kadar müracaatlarını yapması gerekmektedir.

28 Şubat 2009 CUMARTESİ                                          Resmî Gazete                                                       Sayı: 27155 (Mükerrer)
KANUN
BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI
HAKKINDA KANUN
KanunNo.5838
Kabul Tarihi: 18/2/2009

MADDE 19 – 2/7/1992 tarihli ve 3835 sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye’ye Kabulü ve İskanına Dair Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 1 – 1/1/2009 tarihinden önce ikamet tezkeresi almak suretiyle Türkiye'de ikamet eden Ahıska Türklerine bu maddenin yürürlüğünden itibaren 3 ay içinde müracaat etmeleri halinde; milli güvenlik açısından sakıncası olmamak şartıyla, 11/2/1964 tarihli ve 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ve diğer ilgili mevzuatta öngörülen şartlar aranmaksızın, başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde Türk vatandaşlığına alınarak çifte vatandaşlık statüsü sağlanır. Çifte vatandaşlık statüsü sağlananlar, Bakanlar Kurulunca belirlenen yerlerde iskân edilirler.”
28/2/2009 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞBAKANI SAYIN; RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A KONU: T.B.M.M ‘ NİN 1992 TARİHLİ 3835 SAYILI KANUNUNA GÖRE ANAVATANIMIZ TÜRKİYEYE İSKANSİZ GÖÇ ETMİŞ AİLELERİN SORUNLARI

Sayın Başbakanım:14 Kasım 1944’te vatanımız Ahıska’dan Türk ve Müslüman suçlaması ile Stalin tarafından Orta Asya ve Sibirya’ya sürüldük. .Yaşadıklarımız bir insanlık ayıbı ve faciası. 1989 Yılında Özbekistan’da Ahıska Türklerine yapılan 2cı bir sürgünden sonra hayatimiz daha büyük bir drama dönüştü. Şu anda 500.000’e yakın Ahıskalı dünyanın 3 kıtası ve 10 devletine dağılmış halde yaşıyorlar, hayatta kalma mücadelesi vermektedirler.

Son 100 yılda Ahıska Türklerinin yaşadığı Sürgün ve insanlık dramını sona erdirmek için, Anavatanımız Türkiye Devleti, 1992 Tarihinde T.B.M.M’de 3835 sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye’ye göç ve iskanına dair kanunu kabul etti. Bu kanunun 1. maddesini esas alarak son 20 yılda 50.000’e yakın Ahıskalı Türkiye’ye iskansız göç ederek muhtelif il ve ilçelerine yerleştiler. Öz vatanımızda Türkiyde  ummadığımız sorunlarla karşı karşıya kaldık. Problemlerin çözülmesi için Ahıskalı Sivil Toplum Kuruluşları tarafından verilen mücadelelere rağmen kalıcı bir çözüm bulunamamıştır. Diğer taraftan sorunlarımızın çözülmemesinin sebebi de konu hakkında siz sayın Başbakanımız ve yüce Meclisimize daha ayrıntılı olarak bilgilendirme eksikliğinden kaynaklandığını düşünmekteyiz.

ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARIMIZ;

1. İkamet Tezkeresi: Yabancılar için Türkiye de oturma hakkı tanıyan bir belge. Ahıska Türkleri’nin böyle bir belge almaları için 100 yıldan beri bize zulüm etmiş, soykırıma uğratmış eski Sovyet ülkelerinden belge getirmemiz istenmektedir, bu belgeleri ala bilmemiz için ilgili ülkenin konsolosluğundan apostile edilmiş mühürlü belgeleri kişi başı 500 ile 1000 $ arası bir masraf karşılığında alabiliyorsunuz, aksi takdirde bu belgeleri almamız imkansız hale geliyor. Halbuki Ahıska Türküne ikamet teskeresi ilk geldiği anda Valiliklerde bilir kişiler tarafından komisyon oluşturularak mülakat sonrası soy tespiti yapılabilir ve ikamet teskeresi verilir. Bizler bu uygulama sonucunda ikamet teskeresi almayı hak etmiş bir Türk toplumuyuz.
2. Çalışma İzni: Bizlere verilen ikamet teskerelerine  “Bu teskere çalışma hakkı vermez” diye kırmızı bir mühür basılıyor. Sanki biz kendi vatanımıza değil de, başka bir ülkeye para kazanmak için gelmiş yabancı bir insan muamelesi yapılıyor. Ahıskalı aileler Türkiye de çalışamadıkları için maddi ve manevi açıdan psikolojik baskı altın da kalıyorlar ve yoksul durumuna düşüyorlar. Yeni SGK kanununa göre 1 sene Türkiye’de ikamet tezkeresi hakketmiş yabancılara uygulanan yasaya göre SGK’dan yararlanmaları için her ay 18 yaş üstü kişi başı 214 TL para yatırmaları istenmektedir.4 kişilik bir aile ikamet tezkeresinde çalışma izni olmadığı taktirde 856 TL parayı nasıl kazanacak ve nasıl yatıracak .Halbuki çalışma hakkı tanınmış olsa insanlarımız kimseye muhtaç olmadan ailesinin geçimini sağlayabilir ve ülkemize,de yararlı olabilirler.
3. Vatandaşlık Haklarımız: Yeni vatandaşlık kanununa göre bir yabancının Türkiye de vatandaş olabilmesi için çalışma izni olmadan aralıksız Türkiye de 5 yıl oturma şartı getiriliyor. 5 sene çalışmadan nasıl yaşayabilirler. Halbuki 5-6 sene öncesinde Türkiye de bir Türk soylunun 2 sene ikamet ettikten sonra T.C. Vatandaşlığına müracaat etme hakkı var iken, neden böyle bir zorluklar çıkarıldığını anlamış değiliz. Bizler T.B.M.M’nin 3835 Sayılı kanuna göre iskansız göç etmiş aileleriz, bu kanundan doğan hakkımız ise en geç 6 ay içinde T.C. vatandaşı olmamız gerekmiyor mu?
4. Emeklilik Hakkımız: Bütün dünyada, belli bir süre çalışmış insanlara Vatandaş olduğu ülkenin Anayasa haklarının öngördüğü emeklilik hakkı tanınıyor ve belli bir miktar maaş bağlanıyor. Türkiye de ise Eski Sovyet ülkelerinde 25-30 yıl çalıştığına dair ellerinde noter onaylı çalışma belgeleri olmasına rağmen Türk Vatandaşlığına geçmiş Ahıska Türklerine böyle bir hak tanınmıyor. Eski Sovyet ülkelerinde yaşamış 1990 yıllarından sonra Ana Vatanlarına göç etmiş Alman, Rum, Yahudi ve Diğerlerinin ellerindeki çalışma belgelerini esas alarak, soydaşım diye bu insanlara emeklilik hakkı tanınmışken, Ahıska Türklerinin  Anavatanı sayılan Türkiye de 65 yaşını geçmiş yaşlılarımıza bu hakkın tanınmasını istiyoruz.
5.Borçlanma Yolu İle Emeklilik Hakkımız: Ahıskalılar eski Sovyetler Birliği’nden bulundukları ülkelerden 15-20 yıl çalışmış ama yaşdan dolayı emekli olamamış. 45-55 yaşlarında insanlarımız Türkiye’de emekli olamıyor.        bizler bu konuda
“Balkanlardan gelen soydaşlarımıza tanınan borçlanma yolu ile emekli haklarının bizlerde tanınmasını istiyoruz.Konu ile ilgili binlerce dilekçelerimizi T.B.M.M’ye gönderdik, yasa tasarınsın kabul edilmesinde yardımcı olmanızı saygılarımızla arz ederiz.


Bu yasama döneminde Ahıska Türklerinin yukarıda ifade ettiğimiz sorunları meclis gündemine getireceğiniz inancındayız. T.B.M.M’nin 3835 Sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye’ye kabulü ve iskanına dair kanun tekrar meclis gündemine getirilmesini ve iskansız göç etmiş ailelerin sorunlarının bu kanuna göre çözümlenmesinde yardımcı olmanızı saygılarımızla  arz ederiz.



DATÜB MECLİS ÜYELESİ
Dr. İbrahim AGARA
İzmir Ahıska Türkleri Derneği Başkanı

6 Eylül 2013 Cuma

Ahıska Türkler İçin İkamet Tezkeresi (Oturma İzni) Almak Ne Kadardır???

  • Ahıska Türkler İçin İkamet Tezkeresi (Oturma İzni) Almak Ne Kadardır???
  • Belgeleri Hazırlamak Ücretlerini Nereden Öğrensem Olur???
  • Tercüme, Konsolosluklar ve Diş İşleri Bakanlığı İşlemleri İçin Ne Kadar Ücret Alıyorlar???
Eminim bu gibi sorular bizim bütün Ahıskalıların aklına ister istemez gelmiştir...
Aslında Bunu yapmak çok kolaydır. Durumu bir baştan açıklamaya çalışayım:



A.       Ahıska Türkler İçin İkamet Tezkeresine Yeminli tercüme ücreti ne kadardır?


  • Tercüme ücretleri tercüme bürolarına göre değişse de bir belge için alınan ücret 20-30 tl civarındadır. Baş vurmadan önce Tercüme bürolarını mutlaka araştırın. Ankara, Bursa...gibi illerde tercümeye noter tasdiki GEREKMİYOR. Lüzumsuz masraflarda bulunmaya gerek yok.

 B.      Ahıska Türkler İçin İkamet Tezkeresine Konsolosluklar ne kadar ücret alıyorlar?

  • Bunun da cevabı çok kolaydır. Telefonu akıp belge onayı ücretini öğrenmek istediğiniz konsolosluğu arayabilirsiniz. Burada bazı konsoloslukların telefon numaralarını vermek istiyorum:
  1. Azerbaycan 
  2. Belarus
  3. Gürcistan
  4.  Kazakistan
  5. Kirgizistan
  6. Özbekistan
  7. Rusya 

C.     Ahıska Türkler İçin İkamet Tezkeresine Diş İşleri Bakanlığı tasdik için ne kadar                     ücret alıyorlar?



  • Bunu da öğrenebilmek için çok kolaydır. Gereken bilgiler buradadır









Ahiska İkameti Nasil Alinir?

  • İkamet almak isteyenin doğum belgesi; 
  • babasının doğum belgesi
  • (Ahiskadan sürgün edilen) dedesinin doğum belgesi;
  • (Ahiskadan sürgün edilen) dedesinin sürgün belgesi; 
  • ikamet almak isteyen evli ise evlilik cüzdanı (ZAGS);
 gerekmektedir. 
Bütün bu belgeler:
                          a) yeminli tercüme yapılmalıdır,
                          b) ait olduğu konsolosluklardan onaylanmalı,
                          c) Diş İşleri Bakanlığında tasdiklenmelidir.